Самоуправляващ се шосеен влак

Публикувано от Анонимен на Нед., 03/06/2011 - 13:27

Това е разработката на Volvo, наречена SARTRE (SAfe Road TRains for the Environment - Безоппасни шосейни влакове) и представлява нещо, което е възможно да стане реалност съвсем скоро. Идеята е множество автомобили да се движат в колона един след друг, като разчитат на водач, който комуникира с всички останали в колоната. Така е възможно водачите на автомобилите да се отдадат на други занимания, вместо да следят пътя и да въртят волана, докато се возят с 90 км. в час. Всички коли в колоната ще спазват дистанция един от друг и автоматично ще взимат завоите, ще заобикалят препятствия по пътя и ще усилват или намаляват скоростта.
Тази технология все още е далеч от масовизация, поради множество легални пречки - катаджиите още не са готови да видят кола, чийто водач чете вестник, вместо да държи ръце на волана :)
Чудя се обаче, дали на авторите на тази технология им е хрумнало и нещо друго. Една такава колона е доста трудна за изпреварване. Какво ли би се случило, ако някой тръгне да изпреварва и се "вклини" в колоната?


Copyright 2012 Идея Тех ООД.