Спагетеното дърво - Най-добрата първоаприлска шега за всички времена!

Публикувано от Joke на Чет., 03/31/2011 - 21:13
Виж видеото

На първи април 1957 г., британската телевизионна програма Панорама излъчва триминутен репортаж за брането на спагети в южна Швейцария. Успехът на добрата реколта се дължал на меката зима и липсата на спагетеният червей. Зрителите са чули гласа на уважаваният от тях водещ Ричард Димбли, който обяснява детайли около брането на спагети, докато гледат видео, на което швейцарско семейство къса спагети от дърво и ги слага в кошници. Говорителят казва, че за тези, които обичат спагети, няма нищо по-вкусно от домашно отгледани спагети.
Шегата на британската телевизия предизвикала неочакван отклик. Хиляди започнали да звънят на BBC с молба да им обяснят как да си отглеждат свои спагетени дървета. На тези молби от BBC дипломатично отговаряли така: Накиснете една опаковка спагети в доматен сос и чакайте да покълнат. След това ги посадете.
И до ден днешен това предаване на Панорама се смята за едно от най-известните и успешни първоаприлски шеги. Вярва се също, че това е първия път, когато телевизията е ползвана за да се осъществи първоаприлска шега.
Водещият Димбли е толкова популярна личност, която се радва на доверието на зрителите в предаването Панорама, тъй че не е чудно, че толкова много хора са му повярвали, че спагетите растат по дърветата. Димбли е бил институция - ако той е казал нещо, значи то е истина.
Именно този негов авторитет допринася шегата да стане толкова успешна. В предаването преди това е бил излъчен репортаж за състезание по дегустация на вино, след което следва и репортажа за брането на спагети. Димбли погледнал към камерата и без следа от усмивка казал: А сега от виното към храната. Завършваме Панорама тази вечер със специален репортаж от Швейцарските Алпи.
След това бил пуснат репортажа, а след края му Димбли се появил отново и казал: Сега ви казваме приятна вечер, на този първи ден от април. Той натъртил на тази финална фраза, но въпреки това мнозина не се усетили. Още повече, че по това време спагетите навлизали много силно в британската кухня, а не всеки знаел тънкостите на италианската паста :)


Copyright 2012 Идея Тех ООД.